انواع بتن پلیمری و آشنایی با مزایا و کاربرد آن
انتشار: دی 24، 1401
بروزرسانی: 31 خرداد 1404

انواع بتن پلیمری و آشنایی با مزایا و کاربرد آن

انواع بتن پلیمری و آشنایی با مزایا و کاربرد آن

کارخانه های تولیدی بتن پلیمری توصیه هایی برای ذخیره سازی ، حمل و استفاده ی ایمن را قالب بتن سپنتا ارائه می نمایند. اگر برای اجرای آن از قالب استفاده می شود ، قالب ها باید تراوش ناپذیر و دارای پوششی برای عدم چسبندگی به هم باشند. پوشاندن قالب ها با ورق پلی اتیلنی روشی اثبات شده و موثر برای جلوگیری از اتصال بین قالب و بتن پلیمری می باشد. در کل می توان بتن های پلیمری را ترکیبی از الیاف های طبیعی پلیمری در اندازه دانه های ریز و درشت دانه ها دانست. فرا صنعت سیمین با هدف ارتقاء سطح خدمات در حوزه آب بندی و سیل کردن بتن و حفاظت از خوردگی فلزات شروع به کار نموده است. این شرکت جهت ارائه خدمات یکپارچه در این حوزه علاوه بر ارائه خدمات تامین تجهیزات و مصالح مورد نیاز را نیز به انجام می رساند.

سیمان های تیپ یک تا 3 سیمان پرتلند، سیمان های کلسیم آلومیناتی و همچنین سیمان های آمیخته می توانند به خوبی با لاتکس های رایج سازگاری داشته باشند. توجه شود که نباید از سیمان های آمیخته با حباب هوا استفاده شود و یا اینکه در ساخت این نوع از بتن ها از مواد حباب ساز استفاده گردد. حتی می توان از نسبت های آب به سیمان کمتری استفاده نمود، چراکه لاتکس ها معمولاٌ به دلیل خاصیتی که دارند می توانند کارایی بتن را افزایش دهند. توجه به این نکته نیز ضروری است که در هنگام محاسبه ی آب اختلاط، باید حتماً میزان آب مورد استفاده در لاتکس را نیز در محاسبات وارد کرد.

  • مزیت اصلی پلیمر کانکریت نسبت به پرتلند کانکریت در عدم استفاده از سیمان است.
  • بتن های پلیمری اصلاح شده از نسل بتن های پلیمری هستند که بدلیل استفاده ی پلیمر کمتر از قیمت پایین تری نسبت به بتن های پلیمری رایج برخوردارند.
  • از طرفی ضریب جذب آب پایینی دارد، هرچند در هنگام خشک شدن باید مراقب بود که آب بیشتری به آن نرسد.
  • مرکز آهن با نام تجاری آهن سجاد مهر سپاهان فعالیت خود را در زمینه خرید فروش آهن آلات با ۳۰ سال سابقه و با تلاش بی وقفه و سرلوحه قرار دادن شعار صداقت در عملکرد و خدمت به مشتریان آغاز کرده.

در نتیجه به طور معمول زمانی از پلیمرها استفاده می شود که خواص، هزینه عمل آوری و جا به جایی آن را بتوان توجیه کرد. گروه تخصصی مشاوران داریس آزما با بهره گیری از توان مهندسی و همچنین برنامه ی مدون در امر تحقیق و توسعه، همواره در جهت ارائه ی خدمات در زمینه ی بتن های خاص به پروژه های مختلف پیشگام بوده است. همچنین تولید و تهیه ی پلیمرهای لازم برای ساخت بتن های لاتکسی نیز با صرف کمترین هزینه و بالاترین بازدهی برای اهداف گوناگون، در دستور کار متخصصین این شرکت قرار داشته است. لذا این شرکت آمادگی خود برای ارائه ی خدمات مشاوره و همچنین تأمین افزودنی های لازم در این خصوص را اعلام می نماید. به دلیل جمع شدگی کم، مقاومت در مقابل نفوذ مایعات گوناگون از قبیل آب و محلول های نمکی و خاصیت پیوستگی خوب با بتن های کهنه مخصوصاً برای کف سازی نازک 2/5 سانتیمتر، روکش کف پلهای بتنی، روکش های ضد زنگ، مرمت های بتنی و در وصله گذاری مناسب می باشند. انواع بتن های پلیمری حالت غیر جامد از اتصال واحدهای مونومر به یکدیگر رشته و شبکه های مولکولی سطحی و فضایی پلیمریزه شدن اتفاق می افتد که دارای وزن مولکولی بالا هستند و به آنها پلیمر می گویند این فرایند را پلیمریزه شدن می گویند.

در بین کشورهایی که از این بتن استفاده می کنند، کار استانداردسازی در روش های مختلف آزمون عمدتأ توسط ژاپن، ایالات متحده، انگلستان، آلمان و روسیه صورت گرفته است. با توجه به تنوع محصولات بدیهی است که در تمامی مراحل، کافرما نیاز به یک مشاوره فنی و تخصصی از ابتدای اجرای پروژه تا انتها دارد. این مجموعه با افتخار این مشاوره را در قالب جلسات و یا وبینار برگزار می نماید. به دلیل تراکم، استفاده از ابزارهای معمولی مانند مته و پرس به سختی قابل دستکاری است. عوامل تر کننده باعث کاهش سطحی زیرین مایع و سهولت تر شدگی سطوح پرکننده می شود. استفاده از پر کننده های معدنی مثل کربن، یا پودرهای فلزی، می توان بتن را از نظر الکتریکی رساناتر کرد.

ممکن است توسط عوامل اکسید کننده حرارتی، پرتوهای ماوراء بنفش، مواد شیمیایی و میکرو ارگانیزم ها، فاسد شوند.حلال های آلی مخصوص نیز، ممکن است باعث ایجاد ترک های کششی شوند. با انتخاب پلیمرهای مناسب و افزودن موادی به پلیمر، مثلاً مواد ضد اکسیداسیون برای جلوگیری از اکسیده شدن و مواد پایدار کننده در مقابل تشعشع برای کاهش تأثیر پرتوهای ماوراء بنفش، میتوان از بعضی خرابی پلیمرها جلوگیری نمود. پژوهش کارشناسان فن آوری بتن، به بهبود و توسعه خواص نوع جدیدی از بتن شناخته شده به عنوان بتن پلیمری منجر شده است. بتن بطور ذاتی متخلخل است و به دلیل تخلخل ساختار ژل ماتریس سیمان، مقاومت بتن بطور طبیعی کاهش می یابد. بتن پلیمری ماده کامپوزیتی است که از پلیمریزاسیون انواع مونومرها ساخته شده است. به زبان ساده بتن پلیمری از اختلاط رزین پلیمری با مخلوط سنگدانه تهیه می شود که رزین ها موجب کاهش فضای خالی بین سنگدانه ها نیز می گردند و گاهأ برای پر کردن حفره های موجود در مخلوط سنگدانه از میکروفیلرها نیز استفاده می شود.

مشخصات بتن پلیمری

آماده سازی بتن برای ترمیم با بتن های پلیمری مطابق با مندرجات بخش ۸ می باشد. اگر چه برخی از تولید کنندگان ابراز می کنند که از بتن پلیمری می توان برای ترمیم لبه ها نیز استفاده کرد.اگر ترمیمی با کیفیت مورد نظر باشد برش محیطی منطقه ترمیم ضروری است. مراقبت لازم برای اطمینان از خشک بودن بتن پایه ، قبل از جایدهی بتن پلیمری ضروری می باشد. پس از قرارگیری بتن پلیمری ، نیاز به اعمال این مراقبت کمتر می باشد، لذا به هر حال ، جاری شدن آب بر روی بتن قبل از توسعه ی اولیه ی مجموعه، ممکن است باعث از بین رفتن بتن پلیمری تازه گردد. بعنوان مثال، مقاومت برشی تیر های بتن مسلح، بدون در نظر گرفتن آرماتورهای برشی، تا ۶۰ درصد افزایش و مقاومت در برابر تنشهای مهاری نیز ارتقاء می یابد. بنابراین، اشباع در انتهای قطعات پیش ساخته ظرفیت باربری آنها را افزایش داده و اشباع جزئی دال عرشه پلها، مقاومت خمشی آنها را زیادتر و تغییر شکل آنها را کاهش میدهد.

کاربردهای بتن پلیمری

علت استفاده از سیمان در بتن، چسبندگی و ملاتی بودن این ماده است، اما به جای سیمان در بتن پلیمری، از پلیمر استفاده می شود که جایگزین سیمان بوده و چسبندگی آن را تأمین می کند. بتن پلیمری زمان کمی برای پخت و جذب آب نیاز داشته و نفوذپذیری کمی دارد . نحوه اختلاط این نوع بتن و لوازم مورد نیاز آن مانند بتن معمولی است و به سهولت قالب ریزی می شود. تزریق درجای بتن در کارگاه ممکن است از طریق به شکل حوضچه در آوردن سطح آن حاصل شود، اما اعضای پیش ساخته مستقیما در مخلوط مونومر – کاتالیزور غوطه ور می گردند. این مواد، از پلیمریزه شدن زودرس پلیمرها در هنگام انبار کردن آنهاجلوگیری می کنند؛ کاتالیزور ها، برای غلبه بر تاثیر ناشی از استفاده از بازدارنده ها به کار می روند. در صورت استفاده از MMA، می توان به میزان ۳ درصد وزنی پروکسید بنزوییلی را به عنوان کاتالیزور به کار برد.

بتن های پلیمری اصلاح شده

برخلاف سازه های بتنی سنتی ، بتن پلیمری نیازی به پوشش یا جوش درزهای محافظت شده از PVC ندارد. همچنین می تواند به عنوان یک دوره پوششی پیوندی برای روکش آسفالت ، برای دوام بیشتر و استحکام بیشتر بر روی یک بستر بتنی و در پارک های اسکیت استفاده شود ، زیرا سطح بسیار صاف است. اختلاط بتن پلیمری می تواند با تحهیزات مختلف از جمله همزن دستی، میکسرهای دوار و سایر تحهیزات مشابه انجام گیرد. در صورتی که از میکسر برای اختلاط بتن پلیمری استفاده می کنید توصیه می شود ابتدا پودر خشک و سنگ دانه ها را درون میکسر بریزید و سپس مایع رزین را به آن اضافه کنید.

در واقع در این مدل از بتن، به جای اینکه رزین مونومر را از ابتدا وارد بتن کنند، آن را به صورت تزریقی به مواد اضافه می کنند. با جایگزینی کامل حامل آبی در بتن توسّط حامل پلیمری، ترکیبی به دست می آید که دارای مقاومتی بالا در برابر عوامل خورنده شیمیایی ، بدون نیاز به حفاظت های شیمیایی است. بتن معمولی همواره با مشکل خوردگی توسّط عوامل اکسیدکننده گازی و مایع روبرو است و دلیل آن مقاومت کم در برابر عوامل خورنده شیمیایی است. ۱ – نمونه های بتن پلیمری با بایندر اپوکسی و پلی استر ، استحکاک بالاتری دارند . بتن پلیمری در برابر اکثر مواد شیمیایی از قبیل؛ اکثر اسیدهای رقیق، مواد و روغن های نفتی، فرمالدئید، آمونیاک، محلول ها و مواد نمکی، چربی های گیاهی ، مواد قلیایی رقیق و غلیظ و … مقاوم است. خصوصیات ویژه مواد سخت شده، تا حد زیادی به فرمول انتشار پلیمر، طرح اختلاط ملات و روند عمل آوری مورد استفاده، بستگی دارد.

انواع بتن پلیمری از نظر حالت مواد سازنده به دو گروه جامد و غیر جامد تقسیم می شوند که در ادامه هر کدام را توضیح میدهیم. اگر معیار تخریب در این مورد را ۵/ ۰ درصد انبساط در اثر تهاجم سولفات ها انتخاب کنیم، بتن های پلیمری بسیار مقاوم تر بوده و حداقل ۲۰۰ درصد بهتر از بتن معمولی رفتار می کنند. بتن پلیمری در مواردی چون تعمیرات سریع در بزرگراههای پر ترافیک، تولید دیوارهای پیش ساخته مسلح به الیاف شیشه، تولید موزائیک های کف و لوله های جدار نازک مسلح به الیاف شیشه، مورد استفاده قرار می گیرد.